Het Leukste Online Winkelcentrum
Mippa STairstrainer combinatie set

Hoe maak je je huis babyproof?


Het is erg belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. De ontwikkeling van een baby gaat razendsnel. De ene dag rolt hij, de andere dag kruipt hij overal naartoe.

De meest voorkomende ongelukken in huis zijn vallen van de commode, bed en de trap. Ook komen vergiftigingen helaas steeds vaker voor.

Maar hoe weet je nu of je huis al veilig is?


Doe de veiligheidscheck als volgt: ga zelf op je handen en knieën zitten en kruip maar wat door je huis. Kruip bijvoorbeeld naar gebieden en dingen in je huis wat gevaarlijk zou kunnen zijn voor je kindje. Natuurlijk moet je kindje leren dat hij niet overal aan mag komen, maar tot die tijd kun je hem beschermen en een veilige omgeving voor hem creeëren.

 

Waar moet je allemaal opletten?


Laat je kindje nooit alleen in de kamer en laat hem ook nooit alleen in bad zitten. Je denkt nu, maar dat zou ik nooit doen. Toch gebeuren de meeste ongelukken als er onvoldoende toezicht is. Je pakt bijvoorbeeld even snel een handdoek. Doe dat dus niet en zorg dat alles klaarligt, voordat je kindje in bad gaat. Doe een antislip-matje in het badje, zodat je kindje niet uit kan glijden in het badje.
Neem je kindje bijvoorbeeld mee als je ergens anders wat moet pakken.

Zorg er ook voor dat je geen hete dranken op tafel laat staan. Zet deze wat hoger en verder weg, zodat je kindje het niet kan pakken.

Berg messen en scharen veilig op. Bescherm deze lade met een kinderslot en let er op dat je de messen weer veilig opbergt na gebruik. Ruim je make-up en scheerspullen na gebruik goed op en houd shampoo en badschuim buiten bereik van je kindje.
Laat geen plastic tassen rondslingeren.

Als je kindje op de commode ligt, houd dan altijd contact met hem en laat hem niet ‘even’ alleen liggen om iets te pakken. Zorg er dus voor dat je van te voren alles klaar legt en richt de commode zo in, dat alles binnen handbereik ligt.
Zorg voor veilig speelgoed. Speelgoed dat voor de leeftijd van je kindje is bestemd en het keurmerk draagt. Tegenwoordig wordt het gebruik van zacht plastic speelgoed afgeraden. PVC-vrij speelgoed mag wel.

 

Hoe zorg je ervoor dat je inrichting veilig is?

 

Laat geen losse elektrische snoeren over de grond lopen, bind touwtjes van jaloezieën en gordijnen op, zodat je kindje er niet in verstrikt kan raken. Zorg dat schoonmaakmiddelen niet in een beneden kastje staat, maar zet deze hoger en verder weg. Je kan bijvoorbeeld wel een keukenkastje voor je kindje maken waar hij wel in mag, met speelgoed van hem erin. Een baby is nieuwsgierig en ondernemend. 
Zorg er ook voor dat er geen giftige planten in je huis staan. Leg geen tafelkleedjes op tafel, waar je baby zich aan kan optrekken.

Hoe breng je de aanpassingen aan?


Bedek stopcontacten met plastic kinderbeveiligingsplaatjes. Ook in de stopcontacten waar een stekker inzit, deze kan je kindje er immers uittrekken.
Zorg dat je kindje nooit bij open vuur kan komen (van bijvoorbeeld een open haard). Scherm deze plekken goed af.

Blokkeer de trappen met stevige traphekken. Kijk uit voor scherpe hoeken aan tafels. Rond deze af met zachte beschermhoeken.
Plaats kindersluitingen op (keuken) kastjes en lades waar je kindje niet in mag komen.
Hang handdoeken over de bovenkant van deuren om te voorkomen dat je kindje de deur dichtslaat met zijn vingertjes ertussen.



Hieronder een checklist waar je op kan letten:

 

01 Plaatjes in stopcontacten
02 Beveiliging kastjes/lades/gevaarlijke stoffen
03 Plaatsing van traphekjes
04 Deurstoppers op de deuren
05 Afschermen van tafelhoeken
06 Kookplaatbeveiliging/Oven beveiliging
07 Beveiliging op ramen
08 Hangend medicijnkastje
09 Afschermen hete verwarming
10 Antislip in badkamer en/of douche
11 Buiten bereik plaatsen giftige planten
12 Dragen van fietshelm op de fiets
13 Wegwerken/vastzetten van losse kabels en snoeren
14 Slot verwijderen uit de WC deur
15. Plaats geen pot met kleine snoepjes op tafel
16 Slot of haakje plaatsen op koelkast/vriezer
17 Geen tafelkleed gebruiken op tafels
18 Gifwijzer in huis
19 Rook-, brand- en/of koolmonoxidealarm
20 EHBO doos binnen bereik
21 Branddeken/brandblusapparaat
22 Geen kleine dingetjes laten slingeren
23 Geen opstapjes in de buurt van ramen
24 Afschermen van de vijver in de tuin
25 Veilig opgemaakt bedje
26 Bind touwtjes van jaloezieën en gordijnen op

 

Hoe voorzichtig je ook bent, hoe veilig je de omgeving ook hebt gemaakt voor je kindje, er kunnen natuurlijk altijd ongelukken gebeuren. Zorg er daarom voor dat je altijd een verbandtrommel in huis hebt en dat je zelf beschikt over de basiskennis van EHBO. Raak niet in paniek en blijf rustig.